2011.06.26.
10:04

Írta: cseppember

Varrni vagy nem varrni, ez itt a kérdés..

Nagyon szoros a kapcsolatom az anyagokkal. Az Oktogonon van egy textil bolt, amit ha meglátok, megremegek, kiver a víz és közben izzad a tenyerem. Enyhe bizsergést érzek a gyomromban. Úristen, ez szerelem? Akárhányszor belépek és felmérem a teljes felhozatalt, furcsa izgalom árad szét a testemben. Egyrészt: mindent meg akarok érinteni, alig várom hogy intim kapcsolatba kerüljek velük (mármint a selymekkel, brokátokkal, csipkékkel stb stb) másrészt: attól a ténytől, hogy vajon a fizetésem jelentős hányadát ott fogom-e hagyni ezért az élményért.

De vajon létezik még olyan ember aki varr/varrat magának? Vagy egyszerűen csak az élmény kedvéért járunk ilyen helyekre? Az a tény hogy egy méter anyag akár több tízezer Ft-ba is kerülhet, engem némiképp visszatart attól, hogy egyedieket kreáljak/-tassak magamnak.

Szóval a forgatókönyv általában a következő: Belépek az üzletbe, mint egy eszelős kiscsikó körbe rohanok a boltban. Minden megtapizok, megkérdezek, leszedek, levetetek, megszaglászok, rajongok hangosan, közben mmmmmm hangot adok ki, és a végén általában 30 cm anyaggal távozok. Sztem én vagyok az eladók rémálma. Már az ajtóban felismernek és próbálják elkerülni a tekintetemet amikor elkezdődik a műsor.

 

 

Ezt mind elkerülhetjük, ha az anyag beszerzésének egy másik formáját választjuk. Ha sokkal inkább vizuálisak vagyunk, mint tapintás alapján döntők, akkor a mi helyünk az interneten van. Olyan tervezős anyagokra lelhetünk, amit magyar boltokban szinte soha. De ma már akármit megvehetünk Japánból, USA-ból vagy Kínából. Na... tegyük félre a sznobizmusunkat, Kína hallatán. Ők árulják a legdizájnosabb anyagokat a legeslegolcsóbb postaköltséggel. HA nem ezt az opciót választjuk még mindig összeállhatunk más textil rajongó ismerőseinkkel és rendelhetek együtt..

Egyik személyes kedvencem Alexander Henry, aki a kawaii (cuki mintás) stílust képviseli manapság. Persze nem volt ez mindig így. Tervezett ő már virágmintától kezdve pöttyös anyagig minden félét. A legutóbbi kedvence (így az enyém is) a különböző figurális nyomatok: koponyák, képregények, dél-amerikai indiánok.

Következő favorítom a a témába, Etsuko Furuya, japán tervező. És ha japán akkor rögtön eszünk be juthat mindenféle őrült figurás minta, a muffinostól a hello kitty-ig. Hát Furuyanak is eszébe jutott: szarvasos giccsestől a vespás és londoni big bandes mintásig minden megtalálható.

Ha nem vagy ennyire bevállalós, de azért kedvedre való az egyedi minta, ajánlanám figyelmedbe: Amy Butler tervezéseit. Butler, amolyan tapéta virág mintás anyagokat álmodott valóságba. Vannak harsányabbak és szolidabbak.

És hogy mit lehet belőlük csinálni? Íme néhány példa:

Szólj hozzá!

Címkék: bolt kawaii henry textil butler anyag varrás amy tervező alexander etsuko furuya echino

A bejegyzés trackback címe:

https://poleandcole.blog.hu/api/trackback/id/tr153015362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása