2011.11.07.
14:42

Írta: cseppember

Képzelet riport egy divat magazinban - téma: újrahsznosítás a divatban

Kérdezz-felelek: Szemes Nóra, stylisttal beszélgetünk az újrahasznosítás fogalmáról a divatban

Szemes Nóra mottója: „Öltözködés = önkifejezés”

Fashion for Women: Hogyan lettél stylist? Mesélnél a kezdetekről?

Szemes Nóra: Mindig is érdeklődtem a stílus és a divat iránt. Dolgoztam korábban modellként, így bepillantást nyerhettem a kifutók, a forgatások és a fotózások világába.

FfW: Elsősorban kiknek tudsz segíteni, kik és miben fordulnak hozzád?

SZN: Személyi stylistként én a valódi nőkre és férfiakra koncentrálok mindenféle életkorban, méretben, alakban. Segítek kialakítani a saját személyes, egyedi stílusukat amivel az önbizalmuk és az önbecsülésük végre a helyére kerül. Hiszen az öltözködés alapvető szabályait mindenki megtanulhatja, és ezeket használva minden nap jól érezheti magát a bőrében – elismerő tekintetek és dicsérő szavak kíséretében.
Ha szeretne jól kinézni,de nincs ideje vagy érzéke a ruhák megfelelő összeválogatáshoz, akkor jelentkezzen hozzám személyi stylingra ahol egy beszélgetés után együtt megyünk el vásrárolni és választjuk ki a megfelelő darabokat a gardróbba, melyeket variálva minden nap másként, mégis egy saját stílust követve tud felöltözni.

FfW: Miért fontos az hogy mit viselünk?

SZN: Az öltözködés egyben önkifejezés, a ruházatunkkal, kinézetünkkel kommunikálunk, információkat adunk magunkról még azelőtt, hogy megszólalhattunk volna. Az emberek első találkozáskor megjelenésük alapján ítélnek meg leginkább másokat. Az első benyomásra nincs második lehetőség, ruházatunkkal mondjuk el azt magunkról, amit valóban közölni szerettünk volna.

FfW: Magánemberként foglalkoztat az újrahasznosítás? Ha igen, ez miben mutatkozik meg?

SZN: Nagyon foglalkoztat az újrahasznosítás, a Föld értékeinek megóvása és a fenntartható fejlődés is.
A munkámban is igyekszem ez az elvet követni, hiszen amikor vásárolunk, elsősorban a turkálókat preferálom a bolti üzletek helyett.
Szelektíven gyűjtöm a szemetet amikor csak tudom, van, hogy egész nap cipelem a táskámban az üres palackot, hogy otthon dobjam ki szelektíven. A következő lépés az lesz, hogy igyekszem nem venni semmilyen palackos üdítőt - bár ez nagyon nehéz feladat lesz. Egyelőre odáig jutottam, hogy fél literes helyett leginkább másfeleset veszek.
Nejlon zacskókat próbálok nem elfogadni a boltokban, piacon sem, általában magam viszek egy újrahasznosított műanyag bevásárlótáskát.
Nem veszek feleslegesen műanyag dolgokat, a számítógépemet, mobilomat, stb. csak akkor cserélem, ha már nagyon muszáj. Ez ugyan nem újrahasznosítás, de legalább fenntartható fejlődés. Bár, ha egyszer elromlik, a megfelelő gyűjtőbe viszem, így részenként majd újra

FfW: Mint stylist, a munkádban létezik ez a fogalom? Lehet ésszerűen újrahasznosítani ruhákat, rendeltetésszerűen?

tudják hasznosítani.

SZN: Létezik ez a fogalom. Legtöbbször turkálókban vásárolunk. A ruha-csere partikon pedig szintén használt darabok cserélnek gazdát.
Sok régi ruhát próbálok megmenteni azzal, hogy nem kidobjuk, hanem átszabatjuk őket - így még tovább lehet hordani őket (például kikopott nadrágszárat levágjuk, így sortként használható tovább)
Az ügyfeleimet is arra biztatom, hogy ne fogadjunk el minden üzletben nejlon szatyrokat, inkább egy nagy táskába tegyük a megvásárol ruhákat.

FfW: Ha igen, tudnál egy-két hétköznapi tanácsod adni az olvasóknak?

SZN: Ugyanazt tanácsolnám amit én is teszek: a fast fashion üzletek helyett vásároljanak turkálókban, bolhapiacon, vaterán, stb. Így nem csak a pénztárcájukat kímélik, de a környezetet is.
Barátok közt megszervezni egy ruha-csere partit nemcsak hasznos dolog, de jó időtöltés is.
A ruhákat nem érdemes zsákszámra hosszú évekig tartogatni a szekrény mélyén vagy pincében-padláson, hogy majd egyszer talán jó lesz - ha csak a Vöröskeresztnek adja oda valaki már sokat segített.
De, ha van egy kis ideje és kedve hozzá, pénzt is csinálhat belőle, ha bolhapiacon vagy vaterán eladja párszár/ezer Ft-ért.
Ha egy darab egy kicsit ódivatúnak számít, nézzük meg lehet-e kezdeni vele valamit. Lehet, hogy csak a szabáson kell egy kicsit igazítani és máris újra divatos lesz.
(pl. a régi trapéznadrág szárát beszűkíttetni a most divatos csőfazonra).

Szólj hozzá!

Címkék: divat ruha recycle turkáló stylist cserebere szemes nóra újrahsznoítás

A bejegyzés trackback címe:

https://poleandcole.blog.hu/api/trackback/id/tr653361079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása